Отлично запазена опашка хвърля нова светлина за динозаврите

Кехлибар

Опашка на динозавър на около 99 милиона години, запечатана в кехлибар, е била случайно намерена в Мианмар. До историческото откритие е стигнал местен жител, който искал да продаде кехлибара.

Но ясно се виждало, че в скъпоценния камък се е запазил някакъв предмет. Това довело до научно изследване, което установило, че в кехлибара има пера на динозавър, което може да докаже съществуването на пернати динозаври, предшественици на праисторическата птица.

Предстоят по-подробни проучвания на историческата находка, а палеонтологът Лида Хънг казва пред Нешънъл Джиографик, че досега толкова добре запазен артефакт от динозавър не е намиран.

Фосилите и отпечатъците, откривани през годините, не са позволявали да се правят категорични заключение за динозаврите, но тези пера заедно с меките тъкани и костите ще дадат възможност на учените да се изказват по-категорично за праисторическите владетели на Земята.

Откритата опашка е с дължина от 36.73 милиметра, а първото предположение на изследователите е, че тя е принадлежала на влечуги от групата на целурозаврите.

Първото сканиране с микроскоп показало, че перата са деликатни и вероятно преди 99 милиона години са били кестенявокафяви отгоре и бели отдолу. Химически анализ на кехлибара показал следи от желязо, което е вероятно от кръвта, оставена по опашката.

Изследвания на артефакта са установили и че опашката вероятно е била дълга и тънка, съставена от не повече от 25 прешлена.

Опашка на динозавър

Именно съществуването на тези прешлени отхвърля версията, че опашката е принадлежала на птици. Съвременните птици, които са преки наследниците на тези, живели през периода на Креда, са със слети опашни прешлени, които им дават възможност да движат тялото си като едно цяло.

При откритието обаче прешлените са разделени, което кара учените да вярват, че пернатият динозавър не е можел да лети.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари