Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Римската Империя»Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

2 от 5 Снимки
Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим
Снимка: Обозник

2. Митридат VI


Митридат VI (132-63 г. пр.н.е.) управлявал малкото царство Понт на брега на Черно море, в днешна Турция. С помощта на дипломация и интриги той усява да покори оргомна част от Мала Азия и земите на Черноморието. Тогава се сблъсква с Рим и двете държави започват помежду си пълномащабна Студена война чрез дипломация, пропаганда и политически конспирации. През 89 пр.н.е. Рим изпраща огромна войска в опит да покори Понт, но я спира, а на следващата година избива около 80 000 римски мъже, жени и деца в около дузина азиатски градове. Войната продължава до 63 пр.н.е., когато Митридат е убит от сина си Фарнак, а царството му става римска провинция;

За осемте столетия, в които растяла и процъфтявала Римската цивилизация, тя унищожила стотици други. През този дълъг период от време стотици мъже и жени се изправяли смело пред римските легиони в името на свободата и в опит да спрат напора на великия град.

На някои от тези воини дори и римляните се възхищавали и ги увековечавали със статуи и писали за тях в литературните си произведения. Някои от тези герои за своите народи успявали да спрат легионите и да ги обърнат в бяг, други губели живота си, но преди това нанасяли жестоки поражения на Империята.

Днес много от тези имена са все още се смятат за символ на независимост, решителност и национална гордост. Представяме ви в следващата галерия някои от най-големите врагове на Древен Рим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати