Кои са били най-големите и смели врагове на Древен Рим

1 от 5 Снимки

1. Пир от Епир


През 280 г. пр.н.е. Римската република започва инвазия в Южна Италия. Гръцкият град държава Тарас вика на помощ близкия си съюзник отвъд Адриетическо море – царя на Епир – Пир. Макар и разполагащ с по-малка армия, главнокомандващият успява да нанесе две тежки поражения на Рим и временно спира настъплението. В сраженията си той обаче губи по-голямата част от войската си и безславно се оттегля в Епир. Южна Италия пада, а оттогава идва и изразът пирова победа, кръстена на гръцкия пълководец;

За осемте столетия, в които растяла и процъфтявала Римската цивилизация, тя унищожила стотици други. През този дълъг период от време стотици мъже и жени се изправяли смело пред римските легиони в името на свободата и в опит да спрат напора на великия град.

На някои от тези воини дори и римляните се възхищавали и ги увековечавали със статуи и писали за тях в литературните си произведения. Някои от тези герои за своите народи успявали да спрат легионите и да ги обърнат в бяг, други губели живота си, но преди това нанасяли жестоки поражения на Империята.

Днес много от тези имена са все още се смятат за символ на независимост, решителност и национална гордост. Представяме ви в следващата галерия някои от най-големите врагове на Древен Рим.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари