Ново чудо при гроба на Христос смая учените

Божи гроб

Близо до мястото, където е било положено тялото на Христос в продължение на три дни, е намерен изсечен кръст, като изследователите имат предположение кои са хората, поставили символа.

Реставрацията на Божи гроб започна от средата на октомври тази годината и покрай нея бе подновено и проучването на цялата зала.

Мястото е свещено и се посочва като задължителна спирка през живота на всеки християнин. Обектът се изследва от екип археолози и историци, а дейността им е финансирана от властите в Израел.

Погребалното ложе е било покрито с мраморен блок, за който се предполага, че е бил поставен през XVI век, за да защити самото ложе от поклонниците, които идват да го посетят.

Върху този мраморен блок учените са открили и изсечен кръст, за който се предполага, че е поставен от кръстоносците през XII век.

Най-изненадващ за мен беше моментът, в който почистихме поредния слой прах и открихме втория каменен пласт, казва археологът Фредрик Хиберт пред Нешънъл Джиографик.

За последен път Христовият гроб е отворен през 1810 година. Тогава мраморната плоча, покриваща ложето, е премахната заради пожар в местността.

Йерусалим

Според археолозите последното им откритие потвърждава, че мястото е събирало поклонници още от времето на император Константин Велики, а присъствието на кръста свидетелства, че кръстоносците също извършвали преклонения на Божи гроб.

Наученият екип ще се възползва максимално от повторното отваряне на гробницата, за да съберат данни за виртуална реконструкцията на цялото място в бъдеще.

За момента гробницата само се оглежда. Тя не е празна, а погребалният инвентар от графитни знаци още е запазен.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати