Съществува загадъчен цикъл, който контролира думите ни

древни книги

Независимо от езика, думите, които използваме, се въртят в 14-годишен мистериозен цикъл, установиха учени от Университета в Манчестър след изследвания на литературни произведения.

Проучването е категорично, че и при думите има модни тенденции, които се повтарят през определен период от време. Всеки цикъл трае около 14 години и този модел е установен при всички езици.

До откритието се стигнало чрез компютърни скриптове, с които учените са се върнали 1700 години назад във времето. Използван е Ngram Viewer от базата данни на Гугъл.

Експериментът е наблюдавал близо 4.5 милиона дигитализирани книги, а от тях са извадени най-голям брой съществителни имена.

Невъзможно е да смятаме, че подобен феномен е случаен, казва ръководителят на проучването Марчело Монтемуро. Смята се, че това явление се подчинява на някакъв предварителен модел.

книги

За момента се предполага, че тези модели се подчиняват на някаква културна динамика. С по-подробно изследване може да разберем повече за смяната на темите, които ни вълнуват.

Този 14-годишен цикъл от думи е последователен и във всеки конкретен модел се съдържат определени думи, които се използват заедно за период на няколко години.

Тази например например думите крал, кралица, принц винаги се появяват заедно в речника на хората и се употребяват в период, когато хората се разделят със старите стандарти.

Когато поколението се отваря към нещо ново, е забелязано, че често се използват думите астроном, математик и затъмнение, както и теми, свързани с тези слова.

Според анализа подобна промяна се случва и при глаголите, като най-ясно циклите могат да се обособят при френския, немския, италианския, руския и испанския, а по-трудно – при английския език.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати