Злокобен град на мъртвите се крие в Странджа

Гробница
Снимка: bgdnes

Мистична местност, от която всеки биха го побили тръпки, се е сгушила в Странджа. Злокобният участък се намира край Малко Търново и е известен като Град на мъртвите заради вековните гробове, с които е обсипан. Някой обаче го знаят и с названието Пропада заради пропадащата често почва по тези земи.

Зловещите гробове се намират около почти безлюден път. Някога тук е гъмжало от живот, защото през района е минавало трасе, водещо до Константинопол. По него са се пренасяли и строителните материали при изграждане на светилището при Мишкова нива. Днес обаче за всичко това ни подсказват само разрушаващите се останки.

Районът Пропада изобилства от надгробни могили, строени през трети или четвърти век. В някои от гробищата са намирани старинни монети. Те са били слагани под езика на покойниците, защото се е вярвало, че по този начин се заплаща своеобразна такса на Харон (лодкарят на подземното царство) за прекосяване на подземната река Стикс, обясняват от Туристическия информационен център в Малко Търново.

Според едно древно предание Стикс се явява граница между света на живите и царството на мъртвите. Харон се съгласява да качи в лодката си душите на покойниците, единствено ако му заплатят за услугата. Вярвало се също така, че ако покойникът не заплати на лодкаря, ще бъде принуден да се лута между двата свята в продължение на цял век.

Един от най-впечатляващите елементи в този град на мъртвите е куполна гробница, в която почива тракийски владетел. Вероятно става въпрос за тракиецът Ролистен, тъй като негов пръстен е бил открит в района преди време. Според друга хипотеза пък гробницата се е превърнала във вечен дом на ръководителя на близките рудници, пише България днес.

Наоколо се намират и няколко гроба, в които вероятно са били погребани членовете на цяло семейство. И въпреки че районът е обвит в мистика и зловещи легенди, той не плаши туристите.

Когато времето е хубаво, все ще се намери някой желаещ да го разгледа, уверяват местните.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати