Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?

Коя е била Лилит и защо е изтрита от Библията?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Лилит

Лилит е може би една от най-загадъчните библейски фигури, като са останали доста оскъдни части за нейното описание. Старият завет упорито се опитва да заличи първата жена до Адам, която се появява преди Ева, но е изгонена от Райската градина, защото отказала да се подчинява на първия мъж.

Лилит е искала да бъде равноправна на Адам, а не той да доминира. Затова го напуснала, а Бог създал Ева, която да се покорява на Адам.

Макар че тази част от Библията е заличена, в еврейския фолклор и някои от текстовете на Кабала се описва съдбата на първата жена, който се опълчва срещу разпоредбите на Бог.

Според легендите Лилит се въплътила в образа на змията и съблазнила Ева от дървото на познанието, за да докаже, че и кротката жена на Адам не е съвършена.

В митологията на някои народи се твърди, че след като е изгонена от Рая, Лилит се превръща във вампир и започва да яде новородени деца. Има описания на демона Лилит в митологиите на персийците, индийците, гърците, арабите и вавилонците.

Лилит

В средновековна Европа тя е описвана като съпруга на Луцифер, с когото мамят хората да се поддадат на греховното.

С разпространението на християнството и легендите за Лилит се разпространява и страха на мъжа от независимата жена, която иска да има равни права с него. Именно образът на първата жена до Адам става израз на вековния мъжки страх от изплъзната се от контрола му жена.

Лилит и Ева са разглеждани като два противоположни образа на жената. Едната е свободолюбива, равна по сила и интелект на мъжа и бунтуващата се срещу стандартите, а другата е зависима и желаеща да служи на мъжа, който приема за по-върховен.

Тъй като Лилит е сочена като виновник за първородния грях, тя е представяна в различни текстове като демон, който омагьосва хората и ги кара да губят разсъдъка си.

Лилит

Но не по същия начин се гледа на нея в изкуството. Освен като символ на тъмните ни страсти Лилит е описвана и като първия човек, разбунтувал се срещу липсата на свобода и уважение. Тя е умна и целеустремена, като отказва да се потисне и да се примири с предварително зададената ѝ роля.

Лилит не само съблазнява, а според редица поети и художници е и израз на творческия дух, който не признава ограниченията, а е готова да гледа на света нестандартно и да израства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
02.09.2018 09:49
Винаги съм си задавал въпроса защо Лилит и Ева са изобразявани винаги с цици, като се знае, че преди "сътворението на света" циците не са били необходим анатомичен атрибут. Питал съм богослови и никой не можа да даде удовлетворителен отговор.
7
2
Анонимен
Анонимен
24.05.2019 09:55
предполагам,че като се размножават и имат поколение ще и трябват !
3
1
Анонимен
Анонимен
28.06.2018 11:32
Бог е създал Лилит и Адам равни. Егото Адамово е искало да подчини Лилит. Тя не се е съгласила и го е изоставила. Тогава Господа е пуснал Адам в рая и е създал Ева от реброто му за да му бъде подчинена. Но Лилит в образа на змия е показала на Ева свободната воля с помоща на ябълката. Потомките на Лилит са жени със свободен дух силна воля и физика (защото Господ е дал на Лилит всичко което и на Адам, и децата и са го наследили), а тези на Ева са по-склонни да са зависими и подчинени.
20
3