Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Още една тайна на пирамидата Кукулкан излезе наяве

Още една тайна на пирамидата Кукулкан излезе наяве

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Маи

Екип от археолози откри, че най-известната от пирамидите на маите е строене на принципа на руските матрьошки. Изследване на пирамидата Кукулкан показва, че в храмовия комплекс се намира още една подобна структура.

Това е третата от поредицата по-малки пирамиди, на които се натъкнаха учените, изследвайки комплекса Чичен Ица, който в миналото е бил централно място за жертвоприношения.

Подобно на популярните дървени руски кукли пирамидите са строени една върху друга, което е свидетелство за оригиналната мисъл на народ, познат с варварските си вярвания, заявява ръководителят на екипа Рене Чавес Сегуро.

На пресконференция бяха представени и пълните доклади от археоложката експедиция.

Според изследванията най-голямата част от пирамидата Кукулкан /виж галерията/ стига 30 метра. Тя е и най-външната ѝ част. Под нея обаче се разполагат още две по-малки пирамиди с размери от съответно 20 метра и 10 метра.

Самата структура на пирамидите показва, че тя е строена на три етапа, като е вероятно между тях да има промеждутъци от време, а пирамидата да е довършвана от различни владетели.

Според антрополога и историк Денис Лореия Арготе най-малката и вътрешна пирамида е построена през 500-800 година преди Христа, което се сочи като класическия период на майската цивилизация.

При построяването на следващите две пирамиди има най-малко 200 години разлика, категоричен е историкът.

Откритието на археолозите е потвърдено и чрез 3D скенер, който неотдавна установи и че под пирамидата тече река.

Изследването е важно, тъй като ще докаже, че маите са имали отлични познание по астрономия и геология, въпреки че не са имали необходимите помощни инструменти.

Освен това с по-подробно проучване на пирамидата може да се разбере повече за първия период от развитието на майската цивилизация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати