sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Ново откритие разплита една от най-големите мистерии на XX век

Ново откритие разплита една от най-големите мистерии на XX век

Смъртта на Амелия Еърхарт, която е първата жена, прелетяла над Атлантическия океан /виж галерията/, е една от най-големите мистерии на миналия век, но вече е на път да бъде разгадана.

Открита беше нова информация, което подкрепят теорията, че Амелия е загинала при аварийното кацане на остров Никумароро.

През 40-те години екип от антрополози е открил скелет от ръка, като сравнението между откритието и снимки на първата жена пилот е показало пълно съвпадение.

Към това откритие съвременните изследователи добавят и че са регистрирани над 100 радио обаждания, с които Еърхарт е уведомявала за аварийното си кацане.

Според екипа тя е кацнала на самотния остров, а горивото в резервоара ѝ е позволявало единствено да включи радиото. След като изчезва от радарите, тя изпраща съобщения за помощ, едно от които стига до домакиня в Мелбърн.

Ръководителят на научния екип Фред Нунан споделя, че съобщенията си Амелия твърди, че е успява да се приземи успешно, но е сериозно ранена.

Тази хипотеза е смятана за най-достоверна още през 1940 година, когато британски доктор разглежда останките на скелет и открива огромни прилики между него и тялото на Амелия Еърхарт.

Докладът му обаче е изгубен и се появява отново чак през 1998 година. Снимката на откритите кости обаче не е толкова перфектна и вече е трудно да се правят съпоставки.

Амелия Еърхарт изчезва по време на полет през 1937 година, когато тръгва на поредното си приключени – обиколка на Земята около екватора.

Веднага след изчезването ѝ започва операция по нейното издирване, а в нея се включват 64 самолета и 8 военни кораба, които претърсват Тихия океан.

Операцията продължава 2 години, но така и не отрива конкретни следи, заради което първата жена пилот официално е обявена за мъртва през 1939 година.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати