Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Смъртта на човешките езици! Историите на последните, които ги говорят

Смъртта на човешките езици! Историите на последните, които ги говорят

4 от 4 Снимки
Смъртта на човешките езици! Историите на последните, които ги говорят
Снимка: USNepalOnline

4. Сома Деви Дура (1926 - )


Сома Деви Дура е последният човек, който говори езика Дура в Непал. Макар и сляпа и частично глуха, тя е богат източник на фолклорни песни и легенди на древния хималайски народ. Няколко лингвиста са се опитвали да систематизират и запазят езика ѝ, но след безследното изчезване на Дура през 2008 година опитите са счетени за неуспешни. Интересен факт е, че в Непал, дори и малко по-голям от България, се говорят 120 езика. Поради политиката на правителството една нация-един език днес 96% от тях, подобно на Дура, са пред изчезване.

Историята е динамична поредица от събития, които бързо, от гледна точка на учените, издигат някои народи на върха и също толкова бързо ги сриват в забвение. Заедно с тях забравяни биват и езиците, на които са говорили, оставайки по този начин историците пред истинското предизвикателство да ги разгадаят и преведат.

Според ЮНЕСКО половината от 6500-те езика, говорени днес, са застрашени от изчезване още преди изтичането на този век. Освен бурните политически процеси голяма вина за това имат и глобализацията и новият световен език – английският, който в началото на ХХ век измести от върха френския.

В крайна сметка стотици езици вече ги няма, някои от тях са изчезнали отдавна и без фанфари, но понякога смъртта на един език се записва и ние знаем точно кой последен го е говорел. Ето и историите на няколко такива хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати