Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Артефакти и Ръкописи»Библейските текстове, доказани от съвременната археология

Библейските текстове, доказани от съвременната археология

3 от 3 Снимки

3. Краят на вавилонския плен


В Библията е описано как вавилонският цар Навуходоносор II превзема Йерусалим и изселва всички евреи във Вавилония. Годините, в които народът на Израел живее там, са известни като Вавилонския плен. Той продължава до падането на Вавилон пред армиите на Персия. Евреите са освободени и се завръщат в родината си. Доказателства за истинността на тази история са намерени през 1879 година в днешен Ирак.

Тогава британски учени откриват така наречения Цилиндър на Кир – глинен цилиндър, днес счупен на няколко части, върху който с акадски клинопис е изписана декларация от името на ахеменидския владетел Кир Велики, свързана със завземането на Нововавилонското царство от персите и описващ освобождението на евреите.

В науката за изследване на миналото има отделен клон, наречен библейска археология. Той като цяло се опитва по професионален начин да докаже истинността на Библията.

Археолозите, които са се заели с това поприще, често са критикувани поради навика им да пренебрегват понякога фактите и да не правят точен анализ на находките, само и само да нагодят откритото към библейските текстове.

Въпреки това някои от техните открития по абсолютен начин съвпадат с написаното в свещената книга. Ето и няколко примера за това /разгледай глаерията/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати