Не ги помните, защото и историята ги забрави!

Не ги помните, защото и историята ги забрави!

Шупилулиума I
Снимка: YouTube

Много може да бъде забравено за 3000 години. Силните на деня са само спомен след 5, 10, 100 години. Много примери могат да бъдат намерени за това в историята.

Огромни империи с жестоки императори са се простирали в миналото по Земята, но днес от тях са останали само пръснати руини. Споменът за тези, които са ги изградили с цената на тонове кръв, е толкова избледнял, че често историците дори не знаят имената им.

1. Тиглатпаласар I или Теглатфеласар I

Един от най-жестоките монарси, живял някога, е асирийският цар Тиглатпаласар I. Споменът за него е толкова избледнял, че историците не са сигурни за точното му име. По времето, когато живял, името вдъхвало само ужас. Когато стъпва на трона, той е начело на малка разпадаща се държава, но след 40 години управление оставя огромна империя, простираща се от Индийския океан до Черно море. Първото нещо, което той въвежда като цар, е връщане на човешките жертвоприношения. През управлението му Асирия станала известна като царството на черепите, защото всеки превзет град бил окичван с хиляди глави на убитите, набучени на колове. Той въвежда и специален закон, считан и за времето си за брутален и женомразки, който принизил жените с добитъка. Владетелят умира през 1076 г. пр.н.е и целият древен свят въздъхва с облекчение.

2. Шупилулиума I

Шупилулиума I
Снимка: YouTube

Това бил най-великият владетел, управлявал Хетската империя. Въпреки че я разширил от Каспийско море до Балканския полуостров и Палестина, историята го помни основно с неуспешния му опит да възкачи сина си на египетския престол. Наследникът му бива убит и хетският крал тръгва на война с египтяните. По пътя той заболява и умира безславно.

3. ГДРТ (GDRT)

ГДРТ

Историята не помни името на най-великия владетел на древна Етиопия. От гръцки надписи в негова възхвала се знаят само инициалите му – GDRT. Учените предполагат, че е името му било нещо от рода на Гадарат. Той управлявал древното царство Аскум и по времето му държавата владеела, освен днешна Етиопия, Судан и Арабия. В предислямски арабски надписи, намерени в земите на днешен Йемен, за Гадарат се говори като за цар на царете, пред когото всички треперят.

4. Махападма I

Махападма I
Снимка: Alchetron

Първата империя в Индия била създадена от Махападма. Той бил мразен от всеки благородник на субконтинента поради факта, че произхождал от най-ниската каста. Баща му бил бръснар. Това не го спряло и той обединил по-голямата част от Индия. Друга причина за омразата към него била изключителната му жестокост, с която той системно заличавал висшата индийска каста. Точно и затова след смъртта му благородниците направили всичко възможно той да бъде забравен.

5. Торамана

Торамана
Снимка: COIN INDIA

Историята помни Атила и хуните, но почти е заличила спомена за белите хуни и най-великия им владетел Торамана, който е причинил същото на Индия и Средна Азия като Атила и много повече, защото след смъртта му създадената от него държава продължила да съществува още дълго време.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати