Предрешена като мъж жена е първият военен хирург на Острова

Джеймс Бари

Доктор Джеймс Бари, който прави първото успешно цезарово сечение в Англия, е бил жена, която десетилетия наред се дегизирала като мъж, за да упражнява професията си.

Докторът е бил известен с великолепните си умения, но голяма част от пациентите се притеснявали от твърде буйния му характер.

Голямата му тайна, че не е мъж, а жена, разкрива самата лекарка на смъртния си одър през 1865 година. Тя признава, че е родена като Маргарет Ан Бъкли и първата жена лекар е историята на Великобритания.

Тя е практикувала изключително високи нива на медицина и бързо се превръща в най-добрия хирург на Острова. Участвала е в рисковани военни мисии в Южна Африка и Ямайка, като е от малкото лекари, които не са се страхували да приближават прокажени пациенти.

Доктор Бари е направил много, за да подобри хигиенните условия в болниците и затворите. Той е настоявал и за по-добро отношение към пациентите.

Отличавал се с леко женската си осанка и твърде писклив глас, но фактът, че е жена, излиза наяве при погребението, когато освен типичните женски белези се откриват и белези от раждане.

Бурният темперамент на доктора обаче успешно прикривал истинския му пол. Приживе лекарят често се сражавал на дуели с хора, които се подигравали на пискливия му глас или оспорвани професионалното му мнение.

Маргарет Ан Бъркли е родена в Ирландия през 1790 година. Още като дете баща ѝ влиза в затвора заради дългове, а тя заедно с майка си преминават под опеката на нейния вуйчо – художника Джеймс Бари.

Семейството на Маргарет били от прогресивните англичани, които вярвали, че жените имат право на образование също като мъжете. Затова те подкрепят идеята ѝ да се преоблече като мъж и да завърши медицина в Лондон.

Доктор Джеймс Бари

Маргарет приема името на вуйчо си и след като успешно завършва образованието си, започва работа като хирург в болницата Сейнт Томас.

По-късно заминава с колония за нос Добра надежда, където си печели слава на ексцентрик, чийто единствен приятел е домашното ѝ куче.

След време се сближава с губернатора на колонията лорд Чарлз Съмърсет, пред когото разкрива тайната си и става негова любовница. Забременява от губернатора, но ражда преждевременно и бебето не оцелява.

След трагедията заминава на мисии в Мавритания, Ямайка и остров Света Елена, за да лекува ранени войници. Последната ѝ работа била като инспектор на болници в Канада, но я напуска, за да се върне в Лондон.

В британската столица по това време се шири епидемия от дизентерия, която става причина за смъртта на първата британска жена лекар.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари