За пръв път от векове! Отвориха гроба на Христос

Гроба на Хростос

Гробът на Исус Христос в Ерусалим не отварян от векове. Той се намира в църквата Възкресение Христово в Йерусалим. Археолозите са достигнали до скалата, на която се смята, че е лежало тялото на Месията след физическата му смърт.

Болшинството от учени историци са убедени, че пещерата-гробница на Исус, открита няколко века след смъртта му, към днешна дата е унищожена. Археолозите обаче са категорични, че са я открили.

Реставрационният екип в църквата на Божи гроб в Ерусалим заедно с група археолози са използвали радар, чрез който са установили, че стените на пещерата стоят върху скала и са свързани с нея зад мраморните панели на камерата в центъра на църквата. Мраморната плоча, която реално пречи да се достигне до гробницата, не е местена от 1550-та година до днес.

След като премахнали плочата, учените попадат на пласт от отломки. След внимателното им премахване се разкрива още една мраморна плоча. Тя се датира около XII век. Отгоре е сива, отдолу - по-бяла, а върху нея е изсечен кръст.

Откритието е направено по време на реставрацията за подсилване на едикула - камерата, където се твърди, че е погребан и възкръснал Исус. На нейно място е изградена една от най-старите християнски църкви. Тя е построена върху останки от IV век през XII век. Църквата е уникална с това, че само тук се практикуват и шестте християнски вероизповедания.

Йерусалим

Археолозите са убедени, че отварянето на гробницата ще разкрие много тайни. Един от основните неизяснени въпроси засяга въпроса за това защо Елена, майката на император Константин I, е избрала именно това място като последното, където е лежало тялото на Спасителя. За момента част от гроба ще остане отворена. Така поклонниците ще могат да виждат част от варовиковата стена и ще ѝ се покланят.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари