Златно съкровище изникна от тракийска могила край Приморско

Съкровище край Приморско

Тракийско съкровище, изработено от чисто злато, беше намерено при археологическа експедиция край Приморско. Златото е било заровено в надгробна могила.

Сред откритите артефакти са украшения за ремъците на кон, 29 апликации, сред които 8 по-големи. Артефактите са от края на IV и началото на III век преди Христа.

Смята се, че са били използвани от представител на древната тракийска аристокрация и златните украшения са служени за украса на конете по време на шествия и паради.

Два от артефактите са кръгли щитове с орнаментална украса, като глава на орел стои на централното място. Те най-вероятно са се поставяли около главата на коня, а по-малките златни апликации са се разполагали около юздите.

Златната украса е използвана от траките само при празнични събития. В близост до нея най-вероятно се е намирало и тялото на коня, който винаги е погребван заедно със своя господар, за да го съпровожда в отвъдния живот.

Според археолога доктор Петър Балабанов откритието доказва, че в района на местността Силихляр край Приморско, който се е смятал за доста беден, всъщност е обитаван от много заможни за времето си тракийци.

Изработката на апликациите, от друга страна, показва, че те са направени от майстор златар, който изключително добре познава материала и не е аматьор.

Съкровището е било поставено като дар в камерата на гробницата, а археолозите предполагат, че в нея е имало и други артефакти от злато, но най-вероятно са били откраднати от иманяри.

Запазването на златните апликации се обяснява с потайното място, което е избрано при евентуално оскверняване на гробницата.

Предполага се, че гробницата е на тракийски владетел, който е управлявал териториите около Приморско през Античността.

След като бъде направено подробно изследване на златното съкровище, то ще бъде изложено в Историческия музей в Приморско.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати