sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Най-интересните малцинства на Балканите

Най-интересните малцинства на Балканите

1 от 5 Снимки

1. Горани, горанци


Горанците (което означава планиници) са славянска етническа група, която изповядва исляма. Живеят в областта Гора, която е поделена между Албания, Косово и Македония. Езикът им е форма на познатия и в България торлашки диалект. В миналото били известни като най-добрите бозаджии и халваджии на Балканите. Приемат мохамеданството през 19 век. Много учени смятат гораните за българи от времената, когато тази част на Балканите била в територията на страната. За същото обаче претендират и сърби, и македонци. Повечето съвременни специалисти обаче смятат, че гораните следва да се разглеждат като отделна малцинствена група. Гораните днес са около 60 хиляди души;

Балканският полуостров е уникална територия в световен мащаб. На тази малка част от Европа съжителстват толкова много народности. Освен познатите на всички народи – българи, хървати, сърби, гърци и т.н., има още много етнически малцинства с разнообразна култура и изключително уникални обичаи.

Първите от тях са т.нар. горани, които говорят на торлашки диалект. Ако се чудите на кого Балканите дължат вкусната си боза и сладкия локум, то това са именно горанците.

Сред останалите малцинства, които са се запазили до днес, са някои в Босна, Хърватия, Сърбия и Полша. Всички имат свой специфичен говор, който допълва уникалността им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати