Операция Фоксли, или план Б за убийството на Хитлер

Хитлер

Плановете на убийство на Адолф Хитлер не били един и два, като дори германците са искали да го отстранят, преди да е започнала Втора световна война. Сред операциите обаче най-известна е британската Фоксли.

Заговорът започва на 20 юли 1944 година и е воден от полковник Клаус фон Щауфенберг, чиято идея е била да убият фюрера с бомба. Още в началото на Втората световна война Щауфенберг стартира план за покушение.

Той поставил бомба в немска бирария, където Хитлер редовно изнасял речи, но Фюрера си тръгва 5 минути по-рано и това запазва живота му.

Британците също се опитвали да убият лидера на нацистите в началото на война, но нито един от опитите им не стига до успех, защото повечето офицери настоявали за джентълменска война и не включвали в опитите за шпионаж и саботаж.

Въпреки това Британското управление за специални операции успява да състави дневник с личните навици на Хитлер и така дава начало на операция Фоксли.

Първоначалните им планове за бомбандиране на личния влак на фюрера и отравяне на водата му отпадат. Оказало, че той използва твърде рядко влака, а хората, които се докосвали до неговата храна и вода, били подлагани на щателна проверка и практика било невъзможно да се допусне нов човек в кухнята.

Алпи

След битката при Нормандия от пленен нацист британците разбират, че в по-голямата част от времето си Хитлер се намира във вилата Бергхоф в Баварските Алпи.

Така се стига и до плана Фюрера да бъде застрелян от снайперист, докато е във вилата. Проблемът бил, че зоната около Бергхоф била строго немска територия и снайперистът трябвало да говори идеално немски с типичния местен акцент.

Британците решават да спуснат двама снайперисти с парашути, като те трябвало да се крият, докато дойде моментът. Имало е и вътрешен човек, който да съдейства – съдържател на магазинче, което се намирало на около 16 километра от дома на германския канцлер.

Убийството е насочено за ноември 1944 година, но част от британските власти не го подкрепят, тъй като смятат, че това няма да прекрати войната, а ще превърне Хитлер в жертвен образ.

Операцията така и не се осъществява, тъй като отслабените нацистки сили се предават пред настъплението на съюзниците, а Хитлер се самоубива заедно със съпругата си Ева Браун в тайния им бункер край Берлин.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари