Гении, които дължат своето вдъхновение на наркотиците

Пикасо

Историята е пълна с примери за перспективни личности, чийто живот бе прекъснат заради злоупотреба с наркотици и пристрастяване. Смъртта на Жан-Мишел Баския, Джон Белуши и наскоро на Филип Сиймур Хофман служи като предупредителен разказ за това как може да се загуби огромен талант поради склонността към опасни вещества.

Докато употребата на наркотици със сигурност води до няколко очевидни риска, има много примери как гении в сферата на изкуството и науката са ползвали забранените субстанции като форма на вдъхновение. Под тяхното влияние са създадени някои от най-големите шедьоври на съвременния свят. Ето и няколко примера.

Томас Едисон

Едисон

Безспорно Едиосн е един от най-великите изобретатели, когото светът е познавал. На негово име има над 1000 патента. Производителността на изобретателя, наред с дните безсъние, до голяма степен се дължала на честата употреба на коктейл с богато съдържание на кокаин, известен като Vin Mariani. Напитката представлявала червено вино с листа от кока и активна съставка от кокаин. Специалното питие имало редица фенове сред висшето общество, като най-известните сред тях са американският президент Уилям Маккинли и папа Лъв XIII. Последният дори наградил с медал изобретателя на коктейла – Ангело Мариани.

Фридрих Ницше

Ницше

Известният немски философ се обръща към наркотиците в последните години на живота си. Ницше се пристрастява към опиума. В разгара на своята зависимост той пише едни от най-великите си трудове. Дали поради влиянието на наркотика, или заради свръхестествено вдъхновение, той написва обемната Генеалогия на морала за малко повече от две седмици.

Пабло Пикасо

Може да се каже, че най-влиятелният художник на 20-ти век е Пикасо. През целия си творчески път той експериментира с новаторски техники като кубизма например. Това, с което той експериментира още, са психотропните лекарства. Мнозина вярват, че кубизмът на Пикасао е пряк резултат от употребата на опиум, морфин и хашиш. Един поглед към някои от художествените начинания на големия майстор е много показателен обаче за начина, по който Пикасо възприема света. За великия художник светът изглежда и е възприеман напълно различно от начина, по който всеки друг го прави.

Стив Джобс

Стив Джобс

Добре известен факт е, че основателят на гиганта Apple е любител на LSD. Това е положително, променящо живота преживяване за мен и аз се радвам, че минах през него, споделя Джобс за наркотика. Има теории, че именно честата употреба на LSD и марихуана са причина за първата раздяла на Джобс с Apple, случила се през 1980 година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати