Български фермер откри древна статуя на Аполон за стотици хиляди

Глава на Аполон

Докато разкопавал нивата си с картофи, български фермер е открил глава от статуя на древногръцкия бог Аполон. Предполага се, че артефактът струва между 10 000 и 100 000 евро.

Находката е била дарена на Националния исторически музей. Тя е каменна глава и според археолозите датира от VI век преди Христа. Това означава, че откритието е на поне 2600 годино.

Главата е намерена в Старизагорско и се предполага, че е част от статуя. Веднага щом бъде почистена, от НИМ обещават да я изложат сред експонатите си.

Аполон е бил един от най-почитаните богове в Древността и негови статуи могат да бъдат открити на много места на Балканите. Той се славел с необикновената си красота и се почитал като бог на светлината, музиката и изкуствата.

Според митологията е син на Зевс и Лето, а неговата сестра близначка е Артемида – богинята на лова.

Аполон е можел да предвижда бъдещето и служел като оракул както на боговете, така и на хората. Може е също да лекува от страшни болести като чума и хората му принасяли жертвоприношения, когато искали да се избавят от зараза.

Древногръцкият бог на изкуствата е бил водач на музите, а Хефест му прави вълшебна лира, с която да ги събират около себе си и която става негов символ.

Аполон помага на Парис да убие Ахил по време на Троянската война, като насочва стрелата му към слабото място на Ахил – неговата пета.

Безсмъртна е любовта на Аполон и спартанския принц Хиацинт. Не нея завиждали всички богове, а богът на западния вятър – Зефир, не успял да укроти ревността си и убил Хиацинт.

Атлетичната фигура, красивото лице и златисторусата коса на Аполон се превръщат в еталон за красота от Древността до днес.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати