sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Намериха редки археологически находки на дъното на Черно море

Намериха редки археологически находки на дъното на Черно море

Потънал кораб

Археологическият проект Черно море откри редки артефакти по време на най-мащабното изследване на западната част на морското дъно. Проучването е цел да се установят подробности за праисторическата археология на морския бряг.

Екипът е изследвал над 40 корабокрушения, които до този момент били единствено документирани.

На дъното на морето са открити плавателни съдове от ІХ – Х век, ХІІ – ХІV век и от ХVІІ – ХІХ век, от които се разбира повече за връзките на черноморските общества и мореплаването през тези векове.

Голяма част от останките са се намирали на дълбочина от 150 метра, но били в сравнително добро състояние.

Това е втората експедиция в Черни море и се е провела между 1 и 26 септември. Проучване е била територията около село Резово и нос Галата край Варна.

Черно море

Работата на международния екип от Stril Explorer е финансиран от британската фондация Експедиции и образование, които изучават българската акватеритория.

Експертите търсят отговори за последните години от Ледниковия период, когато се променя морското равнище. Смята се, че процесът е оказал силно влияние на древното население, но не е сигурно какво точно. По този въпрос се водят научни дебати от десетилетия.

Науката е използвала геофизични модели, за да открие някогашната суша и да анализира датирането на потъването ѝ.

За анализа за използвали уредът Stril Explore, който е сред най-модерната техника за проучване на морското дъно. Монтирани са били и два дистанционноуправляеми подводни апарата за триизмерна фотограметрия и видеозаснемане с висока резолюция.

Освен научните изследвания беше създаден и документален филм. Създаването на научно-популярен документален филм за проекта пък е възложено на филмовия екип Black Sea Films, включващ създателите на световноизвестната серия на BBC Синя планета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати