Намериха редки археологически находки на дъното на Черно море

Потънал кораб

Археологическият проект Черно море откри редки артефакти по време на най-мащабното изследване на западната част на морското дъно. Проучването е цел да се установят подробности за праисторическата археология на морския бряг.

Екипът е изследвал над 40 корабокрушения, които до този момент били единствено документирани.

На дъното на морето са открити плавателни съдове от ІХ – Х век, ХІІ – ХІV век и от ХVІІ – ХІХ век, от които се разбира повече за връзките на черноморските общества и мореплаването през тези векове.

Голяма част от останките са се намирали на дълбочина от 150 метра, но били в сравнително добро състояние.

Това е втората експедиция в Черни море и се е провела между 1 и 26 септември. Проучване е била територията около село Резово и нос Галата край Варна.

Черно море

Работата на международния екип от Stril Explorer е финансиран от британската фондация Експедиции и образование, които изучават българската акватеритория.

Експертите търсят отговори за последните години от Ледниковия период, когато се променя морското равнище. Смята се, че процесът е оказал силно влияние на древното население, но не е сигурно какво точно. По този въпрос се водят научни дебати от десетилетия.

Науката е използвала геофизични модели, за да открие някогашната суша и да анализира датирането на потъването ѝ.

За анализа за използвали уредът Stril Explore, който е сред най-модерната техника за проучване на морското дъно. Монтирани са били и два дистанционноуправляеми подводни апарата за триизмерна фотограметрия и видеозаснемане с висока резолюция.

Освен научните изследвания беше създаден и документален филм. Създаването на научно-популярен документален филм за проекта пък е възложено на филмовия екип Black Sea Films, включващ създателите на световноизвестната серия на BBC Синя планета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати