Фаталната Саломе, която поиска главата на Йоан Кръстител

саломе

Саломе е сред библейските образи, на който не се дава опрощение, а нейният фатален танц пред цар Ирод е вдъхновение за много музиканти, писатели и драматурзи.

Саломе е жената, която пожелава главата на Йоан Кръстител и я получава, сервирана върху сребърен поднос.

Саломе обаче не е имала лична вражда с Предтеча. Тя е била подучена от майка си Иродиада, която искала да отмъсти на Йоан Кръстител, тъй като той изобличил прелюбодейството ѝ пред еврейския народ.

Иродиада напуска законния си съпруг Филип, за да се омъжи за неговия брат – цар Ирод, с когото от години били любовници. Ирод гони законната си съпруга, която е била дъщеря на арабски цар, и сключва брак със снаха си.

Това бил нечуван позор, който опетнява честта на арабската принцеса и брата на цар Ирод и въпреки че се считано за нарушение на закона, еврейският цар успява да запази властта си.

По това време Йоан Кръстител проповядвал за предстоящото идване на Месията, който ще спаси хората на земята от греховете им. Народът вече го почитал като библейски пророк и уважавал словата му.

Когато Предтеча разбира за прелюбодейството на еврейският цар, той заклеймява както него, така и неговата любовница. Гневът на хората обаче се изсипва върху Иродиада, която се заканва да отмъсти на Йоан Кръстител за думите.

Цар Ирод го арестувал, но не се решавал да го убие, тъй като се страхувал да не си навлече Божия гняв със смъртта на пророка. Затова решава да го остави в тъмница до края на дните му.

Иродиада обаче не е била доволна от решението на царя и по време на пира за неговия рожден ден изпраща дъщеря си от първия брак – Саломе, да танцува пред Ирод и неговите гости.

Тя се славела като голяма прелъстителка и с танца си на седемте воали успява да плени Ирод, като той обещава да изпълни всяко нейно желание. Тогава тя си пожелава главата на Йоан Кръстител върху сребърен поднос.

Според Новия завет главата на пророка е била отсечена, а Саломе щастлива я занесла на майка си, която пробола езика му.

Божието наказание не закъсняло и след смъртта на Предтеча арабският цар, чиято дъщеря била опозорена, напада Ирод и разбива войските му.

Римската власт решава, че Ирод не е подходящ владеетел и го лишават от престола му. Той заедно с жена му и децата му са заточени в Илерда, Испания, където умира в бедност.

Саломе също не е имала лека съдба. Тя се опитала да избяга през река Сикорис, но дебелият лед се пропукал и при падането отрязал главата на Саломе. Тялото ѝ било отнесено от водата, а главата ѝ е занесена на родителите върху сребърен поднос.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати