Албански борнеши - културния феномен без еквивалент

Борнеша

Албанска традиция, датираща от петнадесети век, продължава да изумява света. В северните части на страната и днес могат да се видят жени, които изглеждат и се държат досущ като мъже, но не заради проблеми със сексуалната си ориентация, а поради много по драматични причини. Запознайте се с клетвените девици на Албания, явяващи се истински културен феномен!

Бурнешите, както са известни още тези жени, са дами, които са се нагърбили с много тежка мисия. След като семейството им остава без мъж, те се избират да станат негова глава, за да запазят честта на рода.

Приемайки мъжката роля, те се съгласяват да отрежат косата си, да се обличат като мъже и да се държат като такива до края на живота си. Само така те са приемани в обществото и им се разрешава да работят и да вършат всички занимания, позволени някога само на мъжката половина от населението в Албания.

Тежи жени дотолкова са се отдали на своята мисия, че техният действителен пол по никакъв начин не си проличава. Те говорят като мъже и се държат така. Без абсолютно никаква външна намеса са успели да придобият мъжки черти само със силата на мисълта си и благодарение на това, че са се потопили изцяло в този образ, разказва фотографът Пепа Христова пред Нова телевизия.

Албанска Борнеша
Снимка: Dailymail

Въпреки че могат да се ползват от много типично мъжки привилегии обаче, животът на бурнешите не е никак лек. Те се обричат на безбрачие и вечно сексуално въздържание, поради което и ги наричат клетвени девственици. Заради това и днес все по-малко жени решават да последват тази традиции. Въпреки това все още в северните части на страната могат да се видят възрастни бурнеши, които живеят в уединение.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати