Откриха най-големия монумент, строен на Земята

Пирамида в Чолула

Край град Пуебла в южномексиканския щат със същото име се издига величествен хълм, на чийто връх е построена малката църква Света Инглесия. Районът е живописен и изпълнен с история. В подножието на хълма лежат руините на един от най-големите градове на ацтеките – Чолула.

Никой обаче не знаеше доскоро, че възвишението, на което е построена църквата, не е естествено природно образувание. Под натрупалите се земни наноси през последните столетия е скрит най-големият монумент, строен някога от човека – Голямата обредна пирамида на Чолула.

Основите на огромната постройка са четири пъти по-големи от тези на Голямата пирамида в Гиза. Дори и днес коренните жители на Мексико говорят в легендите си за великия град Чолула и стигащата до небето пирамида, но доскоро никой не предполагаше, че в митовете може да има голяма доза истина.

Историята знае, че през 1519 година Ернан Кортес достигат Чолула. Въоръжени с огнестрелни оръжия, хората му избиват половината от населението, а останалите прогонват. В чест на победата си той построява църква на хълма край града. Всички вярваха в историята до 1957 година, когато учените в действителност разбраха какво лежи под възвишението.

В разцвета си Чолула бил вторият по големина град в империята на ацтеките след столицата Теночтитлан. Той е бил дом на около 100 000 души и известен със своите оживени пазари и изискани търговски стоки. Градът бил свещен и хората, издигнали огромната пирамида, като всяко ниво от нея отговаряло за съответен ден в годината.

Когато Кортес, лидерът на испанската армия, и хората му са пристигнали в Чолула на 12 октомври 1519 г., те щурмували улиците, плячкосали религиозните съкровища, изгорили светите пирамидите и убили 30 000 жители на града. Кръвожадността на Кортес имала за цел да накара народа на Мексико да се уплаши и предаде. Това била и целта на издигната църква на върха на най-свещеното място за ацтеките в цялата страна.

Чолула

История предполага, че когато Кортес пристигнал в Чолула, пирамидата вече е на хиляди години и изцяло обрасла с растителност. Но някои легенди твърдят, че Голямата пирамида била толкова свещена за хората, че те я покрили с почва, за да я скрият от конкистадорите.

Голямата пирамида в Чолула е широка 450 метра и висока 66 метра. Основата ѝ е колкото девет олимпийски басейна. Интересен факт е, че църквата на върха на пирамидата е най-старата непрекъснато функционираща сграда в Северна Америка.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати