Най-големите предателства, променили курса на историята

Цезар

Курсът на историята не се променя само след велики битки и мащабни войни. Понякога е нужно само едно действие на ограничена група от хора, за да се събудим в един съвсем различен свят от вчерашния. Много са случаите, в които предателства, породени от завист, неразбиране, алчност и страст, са успели напълно да преобърнат потока на историята. Ето и най-големите от тях.

Убийството на Писаро

Пътят към славата на Франциско Писаро е изпълнен с предателства. Две от тях обаче остават в историята. След като пленява императора на инките – Атахуалпа, Писаро се съгласява да го освободи в замяна на огромно количество злато. След като се сдобива с богатството, Писаро нарежда владетелят да бъде убит. Самият Писаро впоследствие е убит от Диего де Алмагро, син на един от капитаните на завоевателя. Алмагро смятал, че баща му не е оценен за усилията, които хвърлил в спечелването на големите победи на Писаро.

Най-известния предател в историята

За 30 сребърника Юда Искариотски, един от 12-те апостоли, предава Христос, като го целува по бузата и позволява на властите да разкрият самоличността му. Както всички знаят, това води до смъртта на Исус и възкръсването му след това.

Христос

Най-мразената жена в Америка

Доня Марина е любовница на Ернан Кортес, завоевателя на Централна Америка. Тя била от народа на ацтеките, но решила да ги предаде. Марина бързо научила испански и превеждала на завоевателите трудния наулетски (ацтецки) език. Тя показвала тайни пътеки и разкрила редица тайни. Според множество анализатори малкият брой испанци на Кортес никога нямало да успее да разгроми Империята на ацтеките без помощта на доня Марина.

И ти ли, Бруте?

Предателството на сенатора в античната Римска република се смята за едно от най-големите в историята. Брут се издигнал до върховете на държавата, въпреки плебейския си произход, благодарение на Цезар. Той дори бил осиновен син на великия пълководец. Това обаче не го спира и Брут се включва в заговора срещу Цезар, довел до смъртта му.

Най-голямото предателство в българската история

В края 10 и началото на 11 век България води жестока битка за запазването на независимостта си от Византия. Две жестоки предателства обаче решават съдбата ѝ. След смъртта на Самуил начело на държавата застава цар Гаврил Радомир. Той успява временно да спре гърците, но е убит от първия си братовчед Иван Владислав. 23 години по-късно сина на Радомир – Петър Делян, се вдига на бунт и успява да освободи огромна територия от Византия. Малко преди окончателната си победа той обаче е ослепен и предаден на византийците от братовчед си и син на Иван Владислав – Алусиан.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
24.02.2019 15:28
Има конфликти - има предатели! Предотвратявайте конфликтите!
0
1
Анонимен
Анонимен
24.02.2019 15:20
За да няма предателства, развивайте всесилните оръжия - душите си!
0
0
Анонимен
Анонимен
24.02.2019 15:10
Благо Джамбазов: За да няма предателства, да изолираме насилието!
0
0
Анонимен
Анонимен
24.02.2019 15:00
Благо Джамбазов: Учете се от историята: изолирайте тези, които призовават към конфликти или пречат на хората да творят! Уважавайте чуждите мнения, не съдете другите, вслушвайте се в гласа на душите си!
0
0
Потребител#176286
Добре е! Само дето Брут не е бил плебейче.
1
0