sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Ампутацията е била позната на древните хора

Ампутацията е била позната на древните хора

Ампутацията е била позната на древните хора

Древните хора, които са живели в периода на неолита, са били способни да извършват хирургически операция. Например, успешно са ампутирали крайници, съобщават учени от Националния институт за превантивни археологически изследвания във Франция.

При разкопки на 60 км от Париж са открити вкаменени останки на мъж с ампутирана предмишница. Находката потвърждава, древните хора, жиляви 4900 години преди Новата ера, са имали познания по медицина.

Ампутацията е била позната на древните хора

За ампутация на лявата ръка на пациента е била използван заотстрен в единия край камък. Интересно е, че преди операцията на древния мъж е била направена аналгезия, най-вероятно с наркотични вещества или растения, а след ампутацията, раната е била лекувана с отвара или сок от растения, за да бъде избегната инфекция.

Човекът е бил с високо положение в обществото, казват учените. Те отбелязват, че гробницата е с почти два метра дължина, а до скелета са открити различни предмети и останки от животни, които показват състоянието на починалия.

Установяването на причината за увреждане на ръката му обаче засега е невъзможно. Все пак най-вероятно мъжът е бил войн и е бил сериозно ранен в бой. Но не е изключено да е пострадал при падане или при нападение от животно.

След ампутацията пациентът е живял няколко месеца или дори години, въпреки че страда от остеоартрит, изчислили са учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати