Разкриха самоличността на легендарния убиец Зодиак

зодиак

Американската полиция смята, че след десетилетия на пълна мистерия вече категорично може да се посочи кой е серийният убиец, наричащ себе си Зодиак. Той се превръща в легендарна фигура още през 60-те години на миналия век.

Полицията от Калифорния смята, че зад образа на Зодиак стои серийният убиец Денис Рейдър, който е заловен през 2005 година и излежава доживотната си присъда.

Рейдър е обозначаван от властите с инициалите BTK, защото завързвал жертвите си и ги измъчвал, преди да ги убие. За периода от 1974 до 1991 година той е убил 10 души в щата Канзас.

Заловен е едва през 2005 година, след като решава да изпрати писмо до полицията, в което се признава за виновен за убийство през 1986 година.

Още при ареста му експерти забелязват връзката между BTK и убиецът Зодиак, който става известен пред 1968 година с кодираните си писма до полиция и медии.

Открита е прилика между почерка на двамата серийни убийци, заради което се смята, че те са един и същ човек. Самият Денис Рейдър обаче отрича да стои зад образа на Зодиак.

убиец зодиак

Серийният убиец Зодиак е вторият по популярност убиец в света след Джак Изкормвача. Интелигентността, която се вижда в писмата му, жестокостта на убийствата му, както и фактът, че самоличността му е пълна мистерия, превръщат образа му в легендарен.

За по-малко от година Зодиак е нападнал 7 души и убива петима от тях. В писмата си той признава за 37 убийства, а двамата останали живи свидетели дават първите описания на убиеца.

Писмата на Зодиак са придружени с криптограми, в които казва, че разкрива истинското си лице, но от 4-те само една е разгадана.

Основният заподозрян на полицията през 60-те и 70-те години е Артър Лий Алън, но, въпреки че има профил на психопат и сериен убиец, не са открити доказателства, които потвърждават вината му.

През 2012 година излиза книга на пенсионирания полицай Линдън Лафърти, който твърди, че Зодиак все още е жив и здрав и живее в дома си в окръг Солано, Калифорния.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати