Гробницата на Севт III - последният велик владетел на траките

Гробницата на Севт III

На 21 септември 2004 година български археолози откриха една от най-богатите гробници на траките по нашите земи. Величественото съоръжение се намира на 12 километра северно от град Казанлък и е едно от малкото оцелели непокътнати от набезите на иманярите.

В него учените откриват останките на последния велик владетел на траките – Севт III, предводителя на Одирското царство, владяло в Античността голяма част от днешните български земи.

Построена през втората половина на 5 век, гробницата разкрива редица тайни, за които родните археолози можеха само да предполагат, свързани с обществения живот на тракийската аристокрация.

Под могилата Голяма Косматка, където лежали останките на Севт III, археолозите откриват майсторски изработен златен венец, златен киликс (чаша за вино), наколенници, шлем, апликации за конска амуниция и други вещи, които са представени в Историческия музей в град Казанлък.

Гробницата на Севт III

Може би една от най-забележителните находки в гробницата обаче е ритуално погребаната пред фасадата бронзова глава от статуята на Севт III, която е изключително детайлна. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали.

Самата гробница има формата на храм. Съставена е от коридор, преддверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 тона. Трите помещения са изградени с правоъгълни каменни блокове и са покрити с плочи. Изграденото масивно съоръжение било затворено с огромна мраморна врата, украсена с изображения на свещения бог на траките Дионисис.

Археолозите установили, че владетелят е погребан със своя кон и много от личните си вещи. В правоъгълната камера са ритуалното ложе и ритуална масичка. Те били покрити с тъкан, изработена от златна нишка, след което е било извършено пищно погребение на владетеля.

Гробницата на Севт III

Севт ІІІ се възкачва на престола около 330 година пр.н.е и царува три десетилетия в едни от най-бурните времена, сполетявали Балканите – възхода на Антична Македония. След дълги войни той се подчинява на Филип Македонски и след това на сина му Александър. След смъртта на последния Севт се опитва да извоюва независимост за народа си от наследника на Александър Лизимах.

Войната между двамата продължава десетилетие с променлив успех. В крайна сметка Севт е победен през 313 г пр.н.е. Той остава владетел на одрисите до смъртта си през 300 г. пр.н.е.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати