Зловещо разкритие! Откриха останки на дете при жертвения олтар на Зевс

Зевс

Гръцки археолози направиха зловещо откритие при разкопки около жертвения олтар на Зевс край Ликея. Сред останките на животни бяха открити и костите на младо момче, който вероятно е бил пожертвано за върховния бог в Древна Гърция.

Засега само се предполагаше, че в Античността гърците са правели и човешки жертвоприношения, но новото откритие е на път да потвърди тази хипотеза.

При разкопаването на могилата край Ликея са открити очакваните трупове на животни, които в продължения на хиляди години са били убивани, за да се омилостиви богът на гръмотевиците.

Но това, което наистина е изненадало археолозите, били останките на младо момче, което е починало преди около 3000 години.

Смята се, че находката датира от XI век преди Христа, а момчето е било убито в края на Микенската епоха. Този период ражда митовете за големите елински герой, описани в произведенията на Омир.

Храм на Зевс

Археолозите казват, че засега е рано да се твърди, че човешките жертвоприношения са били редовна практика в Древна Гърция, но не е изключено да са се случвали.

Някои от древните легенди разказват, че след ритуалното убийство на жертвите, те са сготвяни и изяждани. Все още не е ясно дали е съдбата на младото момче е била същата.

В няколко писмени източници се споменава за човешки жертвоприношения на това място, но досега не бяха откривани човешки кости, казва ръководителят на разкопките Дейвид Гилман Романо, професор по гръцка археология в Университета в Аризона.

Сигурно е обаче, че тялото на момчето е било част от процедура за жертвоприношения, тъй като районът на Ликея не е гробище, където могат да се намерят тела.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати