Мощите на Жана д’Арк са на египетски мумии

Мощите на Жана д’Арк са на египетски мумии

Най-важната реликва в биографията на Орлеанската дева Жана д'Арк са събраните след изгарянето й останки в Руан, намерени в малка стъкленица от френска аптека.

Костите, които до неотдавна се смятаха за автентични, всъщтност са съставени от... две древноегипетски мумии, едната от които човешка, а другата животинска, категорични са френски учени.

Реликвата била открита през 1867 г. във френска аптека. Костите били закътани в стъкленица с етикет, на който пишело: "Останки, намерени на мястото, където е изгорена Жана д'Арк, Орлеанската дева".

Според легенда, която се разправяла в провинциалното градче, тези мощи събрал неизвестен дворянин скоро, след като била изгасена кладата, на която на 30 май 1431 г. била изгорена жива Жана д'Арк.

Мощите на Жана д’Арк са на египетски мумии

В края на XX век двама учени Филип Шарлил и Реймонд Поанкар се захванали да изследват свещенната стъкленичка. Вътре имало десетсантиметров къс от човешко ребро, покрито с дебел слой сажди и бедрена кост от котешки скелет, отчел ДНК анализът на експертите.

Третата част от реликвата представлявал къс обгорен кафяв плат, в който те били завити. Първоначално учените предположили, че котешките останки са смесени с човешките заради символиката на котката, като символ на дяволските сили. Жана д'Арк е била набедена за вещица.

Радивъглеродният анализ на костите обаче оборил тази теория. Оказало се, че костите са с няколко столетия по-стари от времето, в което е живяла Орлеанската дева. Те били от VI-III век пр. н. е., а черните сажди били древна смола, с която балсамирали телата на египетските мумии.

През Средневековето било практика сред медиците да използвт кости на мумии, като лекарствен препарат. До нас са достигнали рецепти, в които се описва как се използва прах от стрити кости на мумия, от който се прави тинктура за компреси при обилно кръвотечение от носа.

Каква е била обаче причината за тази манипулация, учените не могат да отгатнат.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Историка
Историка
30.06.2011 11:46
На мене не ми пука за това какво представляват дадени мощи. То в Средновековието имало два броя глави на свети Йоан Кръстител. Това нормално ли е ? Не ми се вярва старчето Йоан да бил двуглав мутант.
0
0