Рядка златна монета откриха при разкопки в Калиакра

Монети

Археолози са открили златна монета от времето на византийските императори Андроник ІІ и Михаил ІХ. Тя е сечена между 1305-1320 години по византийски стандарт, а теглото ѝ е 3 грама.

Златни монети в райони на Калиакра се откриват изключително рядко, а това откритие доказва историческата значимост на мястото и най-вече на крепостта на деспота Добротица в средата на XIV век.

Археологическите разкопки в резервата Калиакра се провеждат за втора поредна години по инициатива на Националния исторически музей.

До момента са проучени няколко жилищни помещения от средновековния период - ХІV век. В хода на изследването беше намерена антична сграда и прилежащо помещение към нея, за което се смята, че е ползвано за склад.

Сградата и помещението са построени през VІ век.

Проучването е на своя финален етап, заявява ръководителят на разкопките и директор на НИМ – професор Божидар Димитров.

Скоро ще приключи работата по изследване на средновековния некропол, който е разположен до първата укрепителна линия на крепостта.

Калиакра

Некрополът се е появил през ХІV век и само от началото на тази година в него са открити 15 гроба, по-голямата част от които са на деца.

От помещения в крепостта са били извадени различни гробни дарове за мъртвите като обеци, копчета, токи за колани. В един от гробовете бяха намерени 20 медни копчета със златно покритие.

В някои от разкопаните ровове бяха открити и останки от дърво, за което се предполага, че или е използвана за построяването на ковчези, или е служело като ограждение на гроба.

Сред находките имало и битове предмети като ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити.

Ценно откритие бяха монетите, предимно от ІV век, които са сечени по времето на император Юстиниан ІІ. Сред тях имате и татарски теглилки за монети.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати