Тази нощ е вълшебна и ще сбъдне всичките ви желания

Сбъдване на желания

За нощта срещу Преображение Господне съществуват различни поверия, а едно от тях е, че в часовете срещу големия християнски празник небето се отваря и всички желания се сбъдват.

Според народното поверие в нощта между 5 и 6 август слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към есента. Това е денят, в който прелетните птици се събират на ята и се готвят да отлетят на юг.

За всички вярващи Преображение Господне се свързва с промяната и е знак, че надежда за нещо по-хубаво винаги има. Празникът отбелязва и края на православната църковна година.

На 6 август във всички християнски храмове се прочита специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название Начатки овощей, а Българската православна църква чете молитвата Освещаване на гроздето.

Православни празници

На някои места в страната все още се спазват някои стари обичаи, свързани с подготовката за посрещането на празника. По стара традиция в тези дни се подготвят годежите, а сватбите се уговарят след 1 септември, когато се посреща новата църковна година.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение Господне небето се отваря и Бог изпълнява всяка молитва на вярващите.

Празникът се свързва с идеята за преобразяване и според поверието, ако страдате от някаква болест, в нощта срещу Преображение трябва да потопите връзка сушени плодове във вода, която на сутринта да изпиете. Това ще преобрази болестта и ще се излекувате.

желания

За да се предпазите от болести през зимата в деня на празника, още преди изгрев слънце, трябва да се пробие дупка в слънчогледова пита и в нея три пъти да се прелее вода. С тази вода всички членове на семейството трябва да измият лицето си.

На празника всеки трябва да си даде сметка какво в себе си иска да промени и как да живее по-добре. Нощта срещу Преображение е време за равносметка, тъй като с края на лятото за хората в миналото е настъпвал и краят на годината.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати