Големите мистерии в изкуството, които никой не разгада

Момичето с перлената обеца

Изкуството е създало едни от най-големите загадки в историята и картината Мона Лиза на Леонардо да Винчи е само един пример за това. Освен нея има други енигми, които и най-големите експерти не успяха да разплетат.

Кое е момичето с перлената обеца?

Момичето с перлената обеца е най-популярната картина на художника Йоханес Вермеер, но и до днес не се знае коя е музата с тюрбан на главата и перлена обеца. Теориите за нейната самоличност са многобройни, като някои предполагат, че е любовница на Вермеер или пък че е негова дъщеря.

Художникът е известен с бурния си любовен живот, от който са се появили 15 деца от различни жени. Творчеството му също е богато, но Момичето с перлената обеца безспорно е най-големият му шедьовър.

Музата проститутка

Любовта и предателството на Уоли Нойзъл е най-известната картина от серията творби с едноименната муза на австрийския художник Егон Шиле. Заради загадъчните усмивки на Уоли тя е наричана от изкуствоведите Виенската Мона Лиза.

Професията на Уоли сее големи дискусии сред артистичните среди. Една теория твърди, че тя е била търговка, а другата – че е била проститутка. Известно е, че отношенията ѝ с Шиле не са били само професионални и дори се твърди, че интимната им връзка е продължила и след брака на художника със знатна дама, известна във виенското общество.

Какво е оръжието на Давид?

Давид

В скулптурата Давид на Микеланджело се вижда, че Давид държи неизвестен предмет в дясната си ръка. Част от експертите казват, че това е фустибал – вид прашка, разпространена през Средновековието, а други, които се опират на Библията, посочват, че библейският Давид е бил въоръжен с овчарска тояга.

Кой е мъжът под гладещата жена?

Гладеща жена

Чрез инфрачервена камера се доказа, че картината на Пабло Пикасо Гладещата жена не съставена само от един образ, както се вижда на пръв поглед, а от два. Освен гладещата жена художникът е нарисувал и мъж с мустаци, а големият въпрос е кой е този мъж.

Предполага се, че това е автопортрет на самия Пикасо, но се смята и че е само частица от пъзел, който големият художник е заложил във всичките си творби.

Изчезналата картина на Дега

Танцьорката

Неясната съдба на картината Танцьорката бележи точки на Едгар Дега също е една от най-големите мистерии в изкуството. Последният ѝ собственик Хенри Блок твърди пред ФБР, че творбата е в богата наследница Югет Кларк и я обвинява в кражба. Вдовицата обаче опровергава обвиненията си, макар че прави всичко необходимо, за да спре разследването за изчезналата картина.

В крайна сметка се смята, че картината е останала при Кларк, която сключила споразумения с Блок да я дари след смъртта си. След кончината си през 2011 г. обаче тя оставя противоречиви завещания, в които не е казана и дума за прочутото платно на Дега.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари