Находки от времето на Константин Велики откриха в Аква Калиде

Находки от времето на Константин Велики откриха в Аква Калиде
Снимка: pashovi01

Удивителна диадема, римски постройки и монети, сечени по времето на Константин Велики, са сред новите открития при последните проучвания на историческия паметник Аква Калиде.

Диадемата е била открита върху каменна статуя от римския период. В същото ниво на проучвания паметник археолозите са открили още керамика и монети от времето на Константин Велики.

Екипът е проучвал опожарените пластове от на 4 до 6 метра от първоначалното равнище, чиято датировка е от IV до VI век след Христа.

За историческия период на находките може да се съди най-вече по монетите, по които е изобразен ликът на византийския император Константин Велики – първият християнски владетел в Европа.

Монетите са част от възпоменателна серия, която е изсечена във връзка с провъзгласяването на Византион за новата столица на Римската империя и обявяването на Константин Велики за император.

При проучване на 15 до 20 метра от повърхността археолозите са открили впечатляваща монументална архитектура. Повечето са дебели колони, а най-силно внимание е привлякъл засеченият зид с дебелина от 3.6 метра.

Предполага се, че масивният зид е служел за обозначение на входното пространство, а материал от него е използван и за изработването на подовата настилка.

Последните разкопки на Аква Калиде потвърждават значимостта му в периода IV-VI век. През тези векове региона е бил обект на нападение от готи, авари и други варварски племена.

Според ръководителя на проучването доцент Димчо Момчилов пожарите в първите слоеве на разкопките доказват, че Аква Калиде е бил нападнат от такива племена и те са се установили за кратко в областта.

Преди 4 години бяха намерени и тела сред пластовете на вестибюла в римската баня.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати