Почитаме днес Света благоверна Олга

света благоверна Олга

На 11 юли се прекланяме пред паметта на Света благоверна Олга, която е била съпруга на киевския княз Игор. След смъртта на съпруга си тя управлява страната, докато нейният син Светослав не навършил пълнолетие.

Княгинята била справедлива към народа си и посещавала различните области в страната, за да следи за реда. С грижите си тя се прославила като мъдра владетелка и спечелила любовта на народа си.

По нейно време християнството прониквало в страната, но повечето руси били езичници. Въпреки това в някой градове свободно се извършвали християнски служби.

Една от първите християнски църкви била в Киев и княгинята може да наблюдава отблизо ритуалите на първите християни.

Света Олга се срещала и с християнски учители, които я запознали с Христовата вяра. Тя обаче отказвала да се покръсти, защото се страхувала от бунт.

През 955 година княгинята заминава за Цариград и император Константин Багренородни я приема с големи почести. Тя се среща и с православния патриарх Полиевкт, който я убеждавал да приеме християнството.

Някои исторически източници дори твърдят, че във Византия Киевската княгиня се е покръстила и е приела името Елена, но официално тази версия е отхвърлена, защото не са намерени категорични писмени доказателства.

Въпреки че Олга нямала смелост да се опълчи срещу установените обичаи в родината си, тя възпитавала сина си Светослав като християнин въз основа на това, което е научила от посещението си в Цариград и от християнските учители в Киев.

Княгинята е въвела в християнството и своя внук Владимир, както и неговите братя.

Тя умира на 11 юли 969 година и е първата канонизирана светица в Русия. Днес всички, които носят името Олга, отбелязват своя имен ден.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати