Плутон крие цял океан под повърхността си

Плутон крие цял океан под повърхността си

Космическата сонда Нови Хоризонти, изпратена от НАСА да изследва повърхността на планетата Плутон, представи нови доказателства, че под ледената кора на крайната за Слънчевата система планета може да съществува цял океан.

Но не наличието на огромен воден басейн на Плутон развълнува до краен предел учените, а данните (макар и косвени), че там може да съществува живот, развивал се в продължение на милион години. Нов и най-цялостен анализ на всички данни, събрани досега, сочи именно в тази посока.

Благодарение на невероятните данни, върнати ни от сондата Нови хоризонти, ние бяхме в състояние да се запознаем с тектонските характеристики на повърхността на Плутон, да актуализираме термичния модел на планетата и да направим важни и показателни изводи, че в наскоро открития океан, който я покрива под леда, има живот. Това казва авторът на анализа – д-р Хой Хамънд от университета Браун.

Проучването твърди, че ако океанът на Плутон е бил замръзнал в продължение на милиони и милиарди години, това би накарало цялата планета да се свие по размер. Измервания обаче убедително доказват, че се случва точно обратното – тя се разраства.

Снимките, предоставени от сондата, сочат и че Плутон е много повече от замръзнала в Космоса скала. Той има изключително екзотична повърхност, съставена от вода, азот и метан. Там има и планини, високи стотици километри, както и изключително дълбоки естествени долини.

На планетата джудже също има мощни тектонични функции, създали изключително разнообразна повърхност. Според учените тектонските характеристики показват, че Плутон е преминал през период на глобална експанзия в развитието си.

Учените като Брайън Кокс предполагат, че ако Плутон наистина има океан под повърхността си, шансът там да е достатъчно топло, за да се развие живот, се равнява на 60%. Според учения това напълно ще обърне представите на науката за живота и развитието на Вселената като цяло.

Междувременно Нови хоризонти има нова мисия. Сондата трябва да изследва неиндетифициран обект, движещ се на самата граница на Слънчевата система. Тялото има диаметър от 60 километра и е наречено условно 2014 MU69. Намира се на около 1 милиард километра след Плутон и също като него обикаля в така наречената зона на здрача – почти неосветена зона от системата, наречена зоната на Кеплер.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати