Тайнствената столица на запотеките
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Тайнствената столица на запотеките

Тайнствената столица на запотеките

Монте Албан

Когато се заговори за древните цивилизации на Америка, повечето хора веднага се сещат за ацтеките, маите и инките. Малко известен факт е, че това не са нито най-великите, нито най-древните народи, владеели екзотичните земи на Латинска Америка.

Преди тях земите на днешно Мексико били владени от запотеките – тайнствен народ, който достигнал пик в развитието си между 1500 и 200 г. пр. Христа. Известно е, че запотеките са заселват в тази част от света около 2000 г. пр. Хр. и бързо покоряват околните народи. В центъра на своята империя те издигат велик град - Монте Албан. Руините на древния мегаполис се издигат днес в южната част на Мексико, в околностите на град Оахака, щата Пуебла.

Забележителното в тайнствения град е, че той е издигнат на 1900 метра надморска височина, върху върха на планина, който бил изкуствено заравнен от запотеките. Днес в града призрак все още се издигат величествени пирамиди, обсерватория, има зала за танци и огромен площад.

Навсякъде по стените на оцелелите постройки се открояват релефи, които не са типични за нито един народ в Америка, а по-скоро наподобяват на цивилизациите, които са се развивали в Африка. Йероглифите върху тях пък се считат за едни от първите прояви на писменост в Мексико.

Днес учените смятат, че Монте Албан един от първите градове, построени в Америка. Развивал се повече от 1500 години, малко преди края си той става един от най-големите в света. Своя пик столицата на запотеките достига през 700 година пр. Хр. От този период са и повечето оцелели днес сгради.

Въпреки хилядолетната си история и невероятния си разцвет, археологически разкопки показват, че Монте Албан запустява изведнъж. Няма данни за кръвопролития и разруха, причинена от война. Просто в рамките на няколко години всички жители напускат великия някога град. Учените предполагат, че причината за това изселване се крие в няколко поредни години провалени реколти, глад и климатични промени.

След колонизирането на тази част от Америка от испанците Монте Албан е напълно забравен. Докато руините на града не били разкопани от археолози, те били смятани за част от планината, обрасла с бели цветя (наречена Монте Албан - Бялата планина).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати