Праисторическата Джулия Робъртс командвала първите европейци край Враца

Праисторическата Джулия Робъртс командвала първите европейци край Враца

През 2004 година неочаквано откритие в покрайнините на врачанското село Оходен обърна представите на историците за това къде точно е възникнала европейската цивилизация. Местни археолози случайно попаднаха на най-стария човешки скелет откриван някога не само в България, а и в Европа.

Човешките останки били на жена. От погребението й личало, че приживе тя е била човек с власт. Ръководителят на археологическия екип, който е направил откритието, е Георги Ганецовски.

Той дори споделя мнение, че това е била първата европейка с власт. Учените дали име на праисторическата дама и я кръстили Тодорка. Заради специфичните й зъби обаче журналистите и другите участници в разкопките нарекоха тайнствената древна дама Джулия Робъртс от Оходен.

Праисторическата Джулия Робъртс командвала първите европейци край Враца

В последвали разкопки археолозите открили и други човешки останки от същия период, но никое от погребенията не можело да се сравни с това на жрицата. За нея бил издигнат цял мавзолей.

Това също учудило изследователите, защото за такива мавзолеи досега изобщо не се и предполагало, че са строени в зората на човешката цивилизация. При това при този са използвани дървени колони, което било голям лукс за бронзовата епоха.

При полагането в гробницата на древната владетелка, командвала едрите мъжаги от неолита, бил вдигнат огромен пир. Доказателство за това били останки от яденето и пиенето, които са хвърлени вътре - животински кости и керамични съдове, като после са запечатали остатъците от пиршеството заедно с тялото й.

И това не е някаква гавра, а ритуално погребение, чрез което са почетени най-малко два важни култа. Овалната дупка, в която е положена жрицата, символизира майчината утроба и е характерна за обожанието към Богинята майка, към женското начало, твърдят специалистите. Ритуалът с мятането на цялата трапеза в гроба вероятно е инициативна магия за плодородие.

Праисторическата Джулия Робъртс командвала първите европейци край Враца

Тялото на Джулия Робъртс - Тодорка обаче е обърнато на изток към изгрева, което е знак за култа към Слънцето, към мъжкото начало. При траките такива жрици трябва да е имало много. Те са свещенодействали и при церемонията, съпроводила символичния любовен ритуал, пресъздаващ тайнственото оплождане на Великата майка.

На два метра от гроба на древната владетелка наскоро бе открит олтар от еленови рога, който няма аналог по света. Съоръжението било поставено върху масивна глинена конструкция. Археолозите смятат, че олтарът служил за омилостивяване на природните стихии за по-голямо плодородие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
30.08.2016 10:40
Люлката на цивилизацията е по нашите земи - затова великите сили се опитват всячески да имат контрол над България!!! Мислят си че по този начин ще изкупят злините които са сторили - но това не е проста работа , ние сме тук и ненапразно оцеляваме толкова години ! Без бой не се даваме !!!!!!!
1
0