Почитаме тримата Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил

Мануил, Савел и Исмаил

На 17 юни православната църква отдава почит на светците Мануил, Савел и Исмаил и всички с имената Мануил, Емануил, Емануила, Емануела, Савел, Савелия, Исмаил празнуват днес имен ден.

Тримата светци са братя и са живели в Персия, като по тяхно време християнството е били разпространена религия в страната.

Владетелят на държавата ги изпраща на преговори с император Юлиан Отстъпник, с когото искал да сключи мир.

Братята били християни, но императорът искал от тях да участват в езически обреди в чест на боговете, за да отбележи тържествено пристигането им. Те не приели, понеже с тези ритуали се противопоставяли на вярата им, а императорът ги наказал с мъчения.

Въпреки тежките изтезания светците отказвали да предадат вярата си и накрая Юлиан Отстъпник заповядал да ги посекат с меч. Когато убиват светците, станало силно земетресение и земята поела телата на братята, за да не могат езичниците да ги изгорят.

На мястото на тяхното убийство ставали много чудеса и хората, които ставали свидели, приели християнството.

Когато персийският владетел разбрал за убийството на тримата пратеници, изпратил войска срещу византийския император. Юлиан бил уверен в победата и със своя войска тръгнал към персийската столица, но бил позорно победен.

Кръст

Юлиан Отстъпник е последният езически император и след неговата смърт край персийската столица Ктезифон Константинопол приема християнството.

В загубата му жителите на Византия виждали намесата на Божията ръка, която искала да отмъсти за несправедливото убийство и мъчения на тримата светци, дошли за да сключат мир.

30 години след мъченическата смърт на братята Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики нарежда да се построи храм на тяхно име във византийската столица.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари