Загадките на Вселената, пред които науката мълчи

Вселена

Учените могат и да знаят много неща за живота, планетите и Вселената, но определено не знаят отговора на всеки въпрос. Те са обединени под идеята, че неизвестното стои в основата на смисъла от наука. Ако няма неизвестно, няма да има нужда от наука, която да го обясни. А едни от най-интересните въпроси, чиито отговори така и не могат да бъдат открити, са следните:

Какъв е механизмът на работа на гравитацията? Земната гравитация държи хората на повърхността си, тази на Луната е причина за приливите и отливите, а слънчевата държи планетата ни в орбита. Макар учените да са наясно с основните принципи на гравитацията, нейното съществуване за момента е необяснимо. Единственото известно на учените е, че колкото по-масивен е един обект, толкова по-голяма е неговата гравитация. Не се знае защо атомите се намират в предимно празно пространство, както и какво ги държи заедно. А дали гравитацията също е частица или точно обратното?

Защо има повече материя, отколкото антиматерия? Засега учените са възприели, че материята и антиматерията са две противоположности на едно и също нещо. Когато се срещнат, те се унищожават. Резултатът от сблъсъкът е едно нищо. С подобна среща учените обясняват първите мигове на Вселената. Учудващото е, че е останала достатъчно материя, която да изгради милиарди и милиарди галактики, звезди, планети и всичко останало. Антиматерия обаче почти липсва.

Едно от обясненията за това може да се намери в съставните частици на двата елемента. Материята е съставена от мезони, изградени от един кварк и един антикварк. B-мезоните се разпадат по-бавно от анти-B-мезоните. Това означава, че са имали повече време, за да създадат всичката ни позната днес материя. Друг вариант е антиматерията просто да е някъде другаде.

Защо тектоничните плочи се движат? Причина за движението на тектоничните плочи са земетресенията, вулканичното изригване, образуването на планините – тази теория е приета съвсем наскоро. Въпреки че идеята, че континентите са свързани датира отпреди 500 години, идеята се популяризира чак през 70-те години на миналия век. Тогава физиците доказват, че скалната маса бива издърпвана в мантията на Земята, рециклирана и след това изкарвана отново на повърхността като магма. Въпреки това и до днес не е открито кое точно причинява това движение, нито пък как точно са се образували границите на тектоничните плочи. Нито една от теориите не може да отговори рационално на всички въпроси.

Космос

Къде е изчезнал литият? След Големия взрив Вселената е била пълна с изотопи от водород, хелий и литий. Днес на всяка маса във вселената могат да се открият водород и хелий, но литият е три пъти по-малко. Тази липса на литуим- 7 някои обясняват с хипотетичното съществуване на елементарна частица аксион. Други пък смятат, че литият просто се е утаил и се намира в ядрата на звездите и планетите. Никой обаче не го е открил все още.

Парадоксът на Ферми или къде са всички? Шансовете да сме единствените живи същества във Вселената са нищожно малки. Но къде са извънземните и защо не сме ги срещнали още? Теориите са много, но реален отговор все още няма.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари