Тайна камера се криела в египетската пирамида на Снофру

Пирамида на Снофру

При разкопки на френски археолози в египетската пирамида на Снофру е намерена тайна камера. Тя е открита в една от кухините на пирамидата чрез използването на т.нар. мюонен скенер.

Скенерът улавя мюоните – заредени частици, които се образуват в горните слоеве на атмосферата от космическите лъчи и молекулите от газовете на въздуха.

При сблъсък скоростта на мюоните е близка до скоростта на светлината. Това им позволява да проникнат до стотици метри под земната повърхност. Според изследванията Земята поглъща около 10 000 мюона.

След откритието френските изследователи заедно с техни японски колеги ще разработват приспособления за телескопи, благодарение на които ще могат да виждат движението на мюоните и по-този начин по-лесно ще откриват кухини и тайни помещения в древните египетски паметници.

С позволението на египетското правителство от декември миналата година се провеждат изследвания в пирамидите и гробниците на фараоните.

Използва се методика, базирана на скоростта на мюоните при преминаване през твърди материали и газова среда, съобщава агенция Новости.

Снофру

Учените са сканирали средата и са получили първата ренгенова снимка на пирамидата Снофру – едно от първите построени съоръжения на Древен Египет. От снимката се виждала тайната камера, разположена под 18-меторова стая, която вече е била известна на учените.

По същата технология предстои проучване на пирамидата в Гиза и гробницата на Тутанкамон.

Неотдавна беше установено, че кинжалът, с който е погребан един от най-младите фараони на Древен Египет - Тутанкамон, е произведен от желязо на метеорит.

Откритието потвърди, че древните египтяни са придавали голяма важност на желязото от метеорите при производството на ценни предмети. През цялата 19-та египетска династия този вид желязо е наричал желязо от небето.

Кинжалът на Тутанкамон има златна дръжка с изографисани фигури от кристал, а към момента се съхранява в Египетския музей в Кайро.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати