Откриха гроба на Аристотел!

Аристотел

Гръцки археолози твърдят, че са открили гроба на Аристотел близо до родния му град Стагира, където е прекарал последните дни от живота си. Предполага се, че е бил погребан там през 322 г. пр. Хр.

Съществуват сериозни индикации, че сме намерили неговия гроб, заявява Костас Сисманидес пред медиите в Солун, от където са започнали разкопките.

Досега науката предполагаше, че Аристител не е починал в Атина, а се е върнал в родния си град малко преди смъртта си. Опирайки се на тази теория, групата гръцки археолози са стартирали разкопки в Северна Гърция през 1996 година.

Древногръцкият философ Аристотел е роден през 384 г. пр. Хр. и заради трудовете си е определян като Бащата на науката. Той поставя основите на логиката, социологията, политологията, естетиката и откритията за природните закони.

Баща му Никомах е бил личен лекар на македонския цар Аминта III, а майка му се казвала Фестия. Смята се, че и двамата са починали, когато той е бил малък.

Статуя на Аристотел

На 17-годишна възраст е изпратен да учи в Атина, която по това време е център на човешката цивилизация и знание. Записва се в академията на Платон и двамата стават много близки.

След смъртта на Платон Аристотел заминава за Мизя и се жени за първата си съпруга Питая, от която има дъщеря. Той напуска академията след смъртта на Платон и не е избран за негов заместник, тъй като в миналото двамата са имали сериозни разногласия относно философските си трактати.

През 338 г. пр. Хр. Аристотел заминава за Македония, където става учител на Александър Македонски. След като той завладява Атина, философът отваря своя собствена школа там.

Той преподават голяма част от предметите – от наука до политика, и е бил известен с това, че обичал да се разхожда из цялото училище, докато говори, а учениците му били принудени да го следват.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати