Пет мита за Чингис хан

Пет мита за Чингис хан

Чингис Хан

Безспорно една от най-противоречивите исторически личности е основателят на Монголската империя Чингис хан. Приписват му безброй зверства, унищожаването на цели империи, култури и народи, но и много геройства и дела, допринесли за напредъка на цивилизацията. Чингис хан е герой в Монголия, някои части на Китай и Средна Азия и символ на абсолютното зло в Иран, Узбекистан, Русия и Украйна.

Наскоро световно известният историк и номиниран за Нобелова награда английски професор Франк Маклин опита да даде ясен исторически поглед върху личността и постиженията на монголския хан в книгата си „Чингис хан: Неговите завоевания, империя и наследство”. В нея той разказва за петте най-разпространени мита за владетеля.

Мит 1 – Чингис хан е зъл тиранин

Анализирайки множество монголски, арабски и персийски източници, Маклин установява, че Чингис хан не е кръвожаден тиран. Средновековните хроники го описват като сложна личност, която реагира според ситуацията и настроението. За хана старите автори пишат, че е хитър, далновиден, щедър, стоик, сдържан, но с желязна воля.

Той е многофункционален човек с всички дарове, определящи го като голям военачалник. Относно твърденията, че е тиранин, Маклин напомня, че владетелят е живял по време на Средновековието, когато абсолютната монархия е била нормалният управленски строй, а спечелването и опазването на короната изисквало крути мерки.

Мит 2 – Жестокостта на Чингис хан била безмерна, граничеща с психопатия

Това е най-противоречивата теза на Маклин. Авторът оправдава Чингис хан с факта, че владетелят е продукт на своето време, когато да избиеш няколко хиляди пленници било в границите на нормалното. Той дори дава пример с Василий Българоубиец, ослепил 14 хиляди пленени българи, както и със западноевропейците от Първия кръстоносен поход, избили мюсюлманите в Антиохия и Йерусалим. Разбира се, нищо се не казва за факта, че приблизително 53 % от градовете в Азия, съществували преди Чингис хан, днес са само обект на археологически разкопки.

Монголия

Мит 3 – Политиката на Чингис хан „предай се или умри” е престъпление срещу човечеството.

Монголите вярвали, че са избраният народ да управлява цялата Земя. Въпреки големите си амбиции, на фона на огромните си завоевания те се оказали малцинство. Според Маклин тази политика била породена от постоянната нужда от попълнения за всепобедната им армия и за да се предпазят от бунтове в провинциите, станали вече част от империята им, докато са на поход.

Мит 4 – Успехът на монголите се дължал на огромната им армия

Според Маклин това е най-големият мит за Чингис хан. До възкачването на Кублай хан, монголците винаги се били срещу по-многобройни противници. Пример за това е завладяването на 100-милионен Северен Китай от двумилионна Монголия.

Мит 5 – Почти цяла Азия и Източна Европа са потомци на Чингис хан

Генетици установили, че около 0. 8 на сто от населението на Азия има идентична Y-хромозома, което показва вероятността от общ прародител, живял около 1000 г.сл. Хр. Това означава, че около 0.5% от населението на света има този общ прародител и че Чингис хан има около 16-17 милиона потомци.

Ханът е имал огромен харем, но разликата от два века напълно оборва теорията. Фактът, че първоначално населението на Земята е малобройно, а сега е толкова голямо, в една или друга степен обвързва всички с общ прародител, пише авторът.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати