Легендата за благодатния огън и чудото на Великден

Благодатен огън

Всяка година християните в цял свят се събират, за да отбележат един от най-големите християнски празници - Великден. Но денят, в който отбелязваме възкресението на Спасителя, няма да бъде възможен без благодатният огън, който озарява домовете на вярващите.

Благодатният огън, който е наричан още Свещен или Небесен, е едно от чудесата, които ежегодно се случват единствено и само на Велика събота.

Повече от две хилядолетия християните се събират в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото на запалването на Благодатния огън, което остава неразгадано от учените.

Първите сведения за спонтанното запалване на свещите и кандилата в църквата Възкресение Христово датират от IV век сл. Хр. Тогава за Великден в обителта нямало масло и патриарх Нарцис разпоредил да напълнят кандилата с вода.

И внезапно на полунощ всички кандила и свещи в църквата се запалили. Чудото продължило да се случва всяка година и християните раздавали от него на събратята си.

Но през 1579 г. Свещеници от арменската църква подкупили градската управа в лицето на турците, да не допускат в църквата православния патриарх и единствено те да вземат от божия огън, за да честват Пасха в храма.

Йерусалим

Патриарх Софроний и хиляди православни християни били принудени да останат пред стените на храма, като не били допуснати дори до параклиса над Божия гроб. В храма влязъл само арменския владика, който прекарал деня в пламенни молитви, но огънят така и не слязъл при него.

Вместо това мълния проблеснала до една от колоните, до която се молел православният патриарх и така православните отново получили благодатния огън.

Самата церемония за слизането на огъня започва още в ранни зори на съботният ден. Параклисът внимателно се проверява за запалителни средства. Така трябва да отпадне всякакво съмнение, че огънят се пали и не е божествено дело.

Легендата за благодатния огън и чудото на Великден

След проверката вратите на църквата Възкресение Христово се запечатват с пита пчелен восък. В храма се допуска само главният участник в измолването на огъня, който се усамотява в параклиса, а останалите затаяват дъх в очакване на чудото.

Благодатният огън слиза само при православните християни, които задължително трябва да го споделят и с другите изповедания.

Поверието гласи, че ако Благодатният огън не слезе от небето на Велика събота, това ще бъде последният ден на човечеството. Тогава Божият гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Но в продължение на близо две хилядолетия едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва и тогава патриархът запалва снопчета от по 33 свещи, които изнася после от храма.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати