Разгадаха още една от тайните на Наска

Дупки в Наска

Учени разгадаха още една от тайните на Наска. След десетилетия главоблъсканици те най-накрая намериха научно обяснение за тайнствените дупки, които се простират от север на юг в долината Писко (Наска, Перу).

Версията на археолозите е, че всъщност тези дупки представляват система от ями, която е помагала на чиновниците в могъщата империя на инките да събират по-лесно данъците и да разпределят продукти сред населението.

Откритието е дело на американски археолози, които са открили отломки от стара инкска керамика около дупките. Артефактите са били датирани от началото на XVI век.

С помощта на безпилотни апарати и дронове те са заснели цялата територия на платото, осеяна с ями, от въздуха и са съставили точна карта на регистрираните дупки.

Какво било учудването им обаче, когато установили, че разположението на ямите повтаря разположението на шахматна дъска.

Подобно разположение е било наблюдавано и в хамбарите на инките, които те наричали с името qullqa.

Уникалното разположение на ямите, в които се съхранявали хранителните продукти, е помагало да се измери точно колко ресурси всяко семейство трябва да даде на държавата под формата на данък.

Наска

Въпросната шахматна решетка от ями е била разположена по пътя от Долината Писко в Томбо Колорадо към големия административен център Тауантинуйу.

Според учените инките са събирали данъците в натура - в царевица, тиква или други селскостопански продукти, които произвеждали. След това държавата разпределяла събраните храни сред нуждаещите се.

Вдлъбнатините са идеалното място, където да се спрете за почивка, да изчислите реколтата си и да я дадете на държавата, смята един от авторите на теорията Чарлз Станиш.

Според Станиш всяко едно семейство е идвало до Наска, изсипвало е събраните продукти в своята дупка, което чиновниците надлежно са отбелязвали на своето кипу.

Всъщност мрежата от ями не е сред новите открития в Наска. Тя е забелязана още през далечната 1931 година, но десетилетия наред фокусът на учените бе обърнат към изучаване на прословутите геоглифи в долината Наска.

Теорията на учените за предназначението обаче не се споделя от всичките им колеги. Някои смятат, че дупките не са имали функционални задачи и са били използвани единствено като произведения на изкуството.

Не са малко и онези, които смятат, че във въпросните ями е било съхранявано единствено и само гуано.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати