Картината Мона Лиза е комбинация от мъжко и женско лице

Мона Лиза

Изследване на италианския експерт по изобразително изкуство Силвано Винчети твърди, че за легендарната усмивка на Мона Лиза са позирали едновременно мъж и жена.

Проучванията досега са категорични, че на най-известната картина в изкуството е изобразена Лиза Джералдини, съпруга на търговеца на коприна Франческо дел Джокондо от Флоренция, пише The Telegraph.

Проучването на Винчети обаче е стигнало до извода, че вероятно Лиза Джералдини е единият модел, но заедно с нея пред Леонардо да Винчи е позирал и Джан Джакомо Капроти, чирак на художника, който бил по-известен с прозвище си Салай, което преведено означава Дяволчето.

Експертът е сравнявал лицето от картината Мона Лиза с други творби на Да Винчи, за които е известно, че е позирал Салай, като е открито, че някои от детайлите съвпадат напълно.

В лицето на Мона Лиза художникът е добавил и детайли, които са чист плод на творческото му въображение и нямат общо нито с лицето на Лиза Джералдини, нито с това на Салай, казва Винчети.

Лувър

Почти всички картини на Да Винчи показват, че схващането му за идеално лице е комбинация между мъжки и женски черти.

Според Винчети носът, челото и част от усмивката на Мона Лиза са взаимствани от лицето на Салай. Тези черти съвпадат с образа на Йоан Кръстител и модела на Ангел в плът, за които е позирал именно чиракът.

Италианският експерт добавя и че за легендарната усмивка на модела от картината двата образа са наслоени. Единият е бил щастлив, а другият – по-скоро меланхоличен.

Тази теория обаче бе отхвърлена от научните среди. Мартин Кемп от Оксфордския университет твърди, че инфрачервеното лъчение, което е използвал Силвано Винчети за анализа си, не може да докаже, че картината Мона Лиза е комбинация от мъжки и женско модел.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати