sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Великани бродили в Кюстендилско

Великани бродили в Кюстендилско

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k345
Великани

Невероятна легенда за великани се носи из село Пастух, община Кюстендил. Разказът обаче не се дължи само на измислици, но и на факти. Скелетът с гигантски размери е намерен при прокопаването на канал пред малък параклис в района, разказват местни хора.

Светинята Света Троица се издига в близост до помпената станция на завоя на река Струма в кюстендилското селце. Предполага се, че е изградена пред петнадесетото-шестнадесетото столетие. Някога в нея е имало впечатляващи стенописи, но днес могат да се видят само останките от тях.

Отдавна се говори, че по земите около храма в миналото са бродили човеци с исполински ръст. Някои смятат, че това са така наречените войни пеони. Неведнъж в района са намирани останки на хора, високи над два метра. Те обаче така и не са подробно изследване.

Според някои сведения на хълма срещу село Пастух в периода IV-VI век е имало късно антично селище. Смята се, че именно въпросните пеони са се подвизавали тук.

По думите на местен пазач, когато се е копал и дълбокия канал от помпената станция, са открили кости от подбедрицата на много висок мъж. Най-вероятно той е бил член на тази общност.

Изглежда тук е било гробището на обитателите на крепостта, споделя мъжът пред БГНЕС.

Останките на гиганта продължават да са обвити в мистерия, но все пак дават основание да се смята, че разказите за живеещите по тези места великани не са просто измислица на местните. Кои са били тези хора обаче най-вероятно тепърва предстои да разберем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати