Древните египтяни се целуват и в смъртта

Древните египтяни се целуват и в смъртта

Гроб на целуващи се мъже бил открит през 1964 г. по време на археологически разкопки на една от древните гробници в близост до Кайро. След като археолозите разкопали гробницата, те не открили нито фараон, нито съкровища.

Това ги озадачило донякъде, но изненадата дошла по-късно. На стената на гробницата имало релефно изображение на погребаните. Това били двама мъже. Учудващото било обаче, че те били застинали в прегръдка.

Древните египтяни се целуват и в смъртта

Ръцете им се преплитали, а носовете им се търкали един в друг, което в Древен Египет се смятало за интимна целувка. Под релефа били написани имената им – това били Нианххнум и Хнумхотеп. Египтолозите разчели и професиите им – те били лични маникюристи на фараона по време на петата династия.

В гробниците на фараоните са били намирани неговите жена, деца, дори домашни любимци, но никога втори мъж, който да не се явява пряк роднина. Учените и досега спорят по въпроса за отношенията на двамата маникюристи.

Според едни хипотези те са били сиамски близнаци, които просто нямало как да не се допират един до друг. Според други пък отношенията им били чисто любовни и затова тези, които ги погребали, решили да им дадат възможност да са заедно и в смъртта.

Учените все още не са разкрили мистериозните причини за това странно погребение. Те са на мнение, че истината по този въпрос ще хвърли светлина върху хомосексуалните отношения в двореца на древноегипетските фараони.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати