Учени доказват съществуването на девета планета в Слънчевата система?

Планети

В началото на тази година екип от американски изследователи разбуни научната общност с твърдението си, че в Слънчевата система съществува мистериозната деветата планета.

Непознатия свят бе наречен Планетата Девет и се смята, че е 10 пъти по-голяма от Земята и обикаляща напълно Слънцето за 10 хиляди години. Според изчисленията на учените небесното тяло се намира най-далеч от Слънцето, но точното му местоположение все още не може да бъде определено.

Веднага след като информацията за планетата започна да циркулира в научните среди, екипи от цял свят започнаха независими едно от друго изследвания за откриване на мястото на планета. Дори наскоро Ню Йорк Таймс написа, че в момента сред астрономите по цял свят тече тайно състезание, като целта е до края на година да се докаже с точност съществуването на планетата.

Повечето екипи ползват данните от космическата сонда Касини, обикаляща краищата на Слънчевата система, които редовно се публикуват на официалната страница на НАСА. Благодарение на информацията, предавана от сондата, успя значително да се намали полето на търсене на планетата.

Първата информация за Деветата планета бе дадена през януари от астрономите от Калифорнийския технологичен институт Константин Баяджин и Майк Браун. Те използвали математическо моделиране и компютърни симулации.

Космос

Благодарение на тях успели да установят странни аномалии в движенията на няколко планети джуджета в пояса Кайпер и ледените обекти и отломки отвъд Нептун. Те предположили, че в тази иначе огромна част от Слънчевата система трябва да съществува обект с мощна гравитация, способна да предизвика тези аномалии.

В търсенето на новата планета са се включили всички мощни телескопи по целия свят. Различните екипи разглеждат архивните космически снимки на района в опит да забележат нещо, което е пропуснато преди.

Въпреки целия ентусиазъм, настанал в научните среди, от НАСА съобщиха, че не трябва да се избързва със смелите твърдения за съществуването на Планета Девет, защото повечето представени до момента доказателства за това са в сферата на голото предположение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати