Знатните египтяни се рисували с биотатуировки

Древен Египет

Биотатуировките се считат за най-безвредни, тъй като те не нараняват кожата дълбоко и изчезват в рамките на две до три седмици, без да оставят следа.

Модата на биотатусите идва от Древен Египет, където сред велможите е имало традиция да се определят към даден род именно чрез тези рисунки.

Древен Египет

Именитите египтяни прекарали няколко часа в боядисване на тялото им. Биотатуировките се прилагали с къна, която египтяните добивали от специални храсти, от които извличали боядисващи компоненти. Растението било изсушавано, след което стривано на прах. После той се поставял във вакуумни опаковки. При отваряне, къната трябвало да бъде изразходена веднага, тъй като при престой се губели качествата й да боядисва кожата.

Преди татуировчикът да започне да рисува върху тялото на знатните египтяни, мястото се почиствало с разтвор от сапун и спирт. После, за да се усили яркостта и цвета на рисунката, се мажело с евкалиптово масло.

Чак тогава започвало рисуването на биотатуировката. След като изображението вече било завършено, трябвали още два часа, докато изсъхне. А докато съхне, било обработване с лимонов сок или лимонова киселина.

Между другото, колкото повече този процес продължавал, толкова по-колоритни и наситени изображения се получавали.

Обичайният цвят на египетските биотатуси бил червеникаво-кафяв. Но майсторите на татиуровки се научили да променят цвета като добавяли чай, кафе, захар, масло или извлечения от черупката на орехи, детелина.

Биотатуировките са търсени и днес, тъй като са безболезнени и често можете да заменяте рисунките по тялото си с нови.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари