Неделя православна е, първата от Великденския пост

Неделя православна е, първата от Великденския пост

Днес е първата неделя от началото на Великите великденски пости и в православния календар денят се отбелязва като Неделя православна. Празникът се чества в името на победата на православното християнство над иконоборческата и останалите видове ерес.

В Неделя православна се извършва преклонение пред чудотворните икони и светите мощи на православните светци. Изпълняват се литургии и молитви за връщане към лоното на православното християнство на всичко заблудени и отстъпници.

По традиция на този ден Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглавява Божествената Василиеева литургия в митрополския храм Света Марина.

За всеобщо поклонение ще бъдат изнесени чудотворните икони и светите мощи, съхраняващи се в Пловдивската епархия. След богослужението със светините ще се извърши литийно шествие около храма.

Неделя православна е, първата от Великденския пост

За празника митрополит Николай първи ще освети иконата на светител Серафим Софийски Чудотворец, който наскоро бе канонизиран едновременно от българската и руската православна църква.

Иконата ще бъде поставена в специален проскинитарий в храма, а всички миряните в пловдивската църква ще получат малък лик на свети Серафим.

В София Негово Светейшество българският патриарх Неофит ще оглави Василиевата литургия в патриаршеската катедрала Свети Александър Невски. За празничното богослужение ще се включат епископи от храмовото духовенство.

На Неделя православна се припомня важността на единството във вярата. Празникът се отбелязва още от 842 година по заповед на император Михаил III като тържество на православното християнство над ереста.

Борбата срещу иконоборството е продължила почти 120 години – от 726 година до 843 година и е ключова за целия православен цвят.

От днешния ден започва период на постоянни богослужения, засилена молитва и продължаване на строгия пост до Великден.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари